Prishta që po ndryshon, vetëm falë banorëve të saj.

  • Share

Në krahun tjetër të Kanionit të Osumit, kur nga rruga automobilistike sheh një gjelbërim të pafund, sapo kalon urën mbi kanion, të duket sikur po futesh në një vend magjik. 8 kilometra pasi lë urën, shfaqet Prishta, një fshat i vogël që ndodhet në Skrapar, por që është më i madhi nga fshatrat e tjerë përsa i përket historikut shumëvjeçar që nis që nga vendbanimin ilir i qytezës së Orgesës, Kalasë së Prishtës tek mbajtja e Kongresi të Parë Bektashi etj,.

©Corovodaonline – Prishtë, Skrapar

E harruar nga institucionet, e lodhur nga vizitat e fushatave zgjedhore, e papërfshirë në hartat dhe destinacionet turistike, banorët janë të vetmit që po sakrifikojnë çfarë munden për të ndryshuar sado pak situatën. Vjet, në 2021 banorët u detyruan të ndërmerrnin një iniciativë për të rregulluar rrugën. Shumë prej tyre, po përpiqen të përshtasin shtëpitë e vjetra karakteristike në bujtina apo shtëpi më atraktive për të tërhequr vizitorët dhe turistët që të shijojnë sa më shumë e sa më gjatë, Prishtën.

Në horizont shfaqet një shtëpi që duket qartë se është ristrukturuar së fundmi. Investimi i familjes Hajdaraj, është bërë në harmoni me natyrën dhe objektet e traditës i sheh të shumta. Mbi oxhak, një flamur shqiptar si për të dëshmuar dëshminë e një vendi patriot e atdhetar. Nuk ka shtëpi në Prishtë të mos ketë pemë frutore pranë. Më tej si të qendisura shfaqen vreshtat e rrushit dhe lastarët e rinj sikur zgjaten drejt teje për të rrëmbyer e mbajtur pranë këtij vendi.

©Corovodaonline

Mikpritja këtu është pak më e veçantë dhe më e bukur. Nëse të ndodh që ulesh me dy vetë, pa pirë gotën e parë, do të shohësh se në sofrër, do të vijnë njerëzit më të mirë të banorit që të ka ftuar. Ata sikur i dinë vetë detyrat e tyre, dikush merrej me rakinë, dikush me mishin e me ushqimin, dikush me këngën e dikush me muhabetin e shtruar. Mes prishtallinjve në sofër, vështirë të shikosh ndonjërin që nuk qesh, që nuk këndon, që nuk të rrok gotën papushim vetëm e vetëm që të të bëjnë të ndihesh si ata, të mos ndihesh i vetëm. E në Prishtë ti ndihesh si në shtëpi…

Prodhimet janë të gjitha të Prishtës. Natyra është treguar bujare me këtë vend ndonse bujaria më e madhe është e vetë prishtallinjve. Si në çdo fshat të Skraparit, 3 dekadat e fundit, largimi i banorëve ka qënë i detyruar për shkaqe të pamundësisë së krijuar në vendbanimet e tyre. Kohët moderne ecën kaq shpejt, sa shumë të rinjve së Prishtës do u duhej të kapnin mundësitë si brenda edhe jashtë vendit. Larg fizikisht, ata gjatë ditëve sakrifikonin mallin për vendlindjen, për prindërit, miqtë e shokët, ndërsa gjatë netëve të ëndërronin ditën se kur do të rikthehen përsëri në Prishtën që i pret si prehëri i nënokes di të fal.

© Corovodaonline

Sot Prishta duket më e bukur! Ajo po ndryshon nga nismat individuale gradualisht mes shumë vështirësive që jeta në çdo fshat ka, por jua sigurojmë se Prishta do ju mahnis, me natyrën, mikpritjen, njerëzit e thjeshtë e të dashur.

Çdo vit në 18 gusht festa pagane që kryhet prej vitesh, ajo e Teqesë së Prishtës mbledh qindra e qindra besimtarë bektashinj, turistë, vizitorë dhe njëherësh Prishta gumëzhon me rikthimin e prishtallinjve në shtëpi.

  • Share